Loader
Stuken, pleisteren of spackspuiten

Stuken, pleisteren of (spack)spuiten?

Met raapwerk, stukwerk en pleisterwerk kan je beschadigingen zoals gaten, scheuren en oneffenheden in je muren en plafond laten herstellen, maar ook sierpleister met bijvoorbeeld spachtelputz laten aanbrengen. Het verschil zit ‘m in de hoeveelheid water die aan het gips wordt toegevoegd, waardoor een andere soort mortel (een mengsel van gebluste kalk, water en zand) ontstaat. De mortel voor (sier)pleisterwerk is geschikter voor buitenmuren en sierwerk dan de mortel voor stukwerk. Bovendien kan je met pleisterwerk diepere scheuren opvullen, wat met stukwerk niet altijd lukt.

Tegenwoordig kan je er ook voor kiezen om de binnenmuren van je huis te laten spuiten met o.a. spackspuitwerk, dit is een stuk voordeliger dan stuken of pleisteren. (Spack)spuitwerk is alleen geschikt voor muren die al vrij egaal zijn, aangezien spuitwerk geen diepe oneffenheden kan opvullen. Wel kan je een kleur toevoegen aan het spackspuitwerk zodat je muren meteen helemaal af zijn en er niet meer geverfd of behangen hoeft te worden. Deze methode vormt ook een goede afwerking van je muren na het stuken/pleisteren.

Samengevat:

  • Pleisterwerk en raapwerk is geschikt voor binnen- en buitenmuren en plafonds, voor het egaliseren van (eventueel ernstig) beschadigde muren/plafonds en voor al het sierpleisterwerk (denk aan spachtelputz);
  • Stukwerk is geschikt voor binnen, om (licht tot matig) beschadigde muren te egaliseren en in veel gevallen voor sierwerk;
  • Spackpuitwerk is geschikt voor de afwerking van binnenmuren die reeds een redelijk egaal karakter hebben, is goedkoop en kan in de kleur van je keuze aangebracht worden.

Geef hier uw reactie