Loader
Pleisterwerk / stucwerk en kosten

Behangklaar of sausklaar

Om te beginnen moet je bedenken of je je muren behangklaar of sausklaar wil laten stuken. De Kosten voor behang-klaar stuken liggen lager dan die voor saus-klaar stuken. Dat komt doordat muren die behangen zullen worden minder egaal hoeven te zijn. Kleine oneffenheden zijn onder het behang niet zichtbaar. Als je je muren wil sausen moeten ze echter gladder zijn om een fraai resultaat te krijgen. Hiervoor moet de stukadoor je muren nog een keer extra gladmaken met een spackmes. Je kan er ook voor kiezen je muren te laten spackspuiten.

Raapwerk

Raapwerk is soms nodig als afwerking wanneer je muren of plafonds scheef zijn of een erg ruw oppervlak hebben zoals bijvoorbeeld bij onbewerkte cementen muren. Er komt dan een dikke laag gips op de muren, zo tussen de 7 mm en 4 centimeter. Het raapwerk wordt zo verdeeld dat de muren en plafonds weer rechtgetrokken worden. Raapwerk isoleert zeer goed en het gips werkt vochtregulerend. Daarom wordt aangeraden raapwerk te gebruiken voor ruimtes die vaak vochtig zijn, dit is dus geschikt voor het stuken van de badkamer en de kelder. Ook is het gips dat voor raapwerk gebruikt wordt brandvertragend.


Pleisterwerk en stukwerk

Wanneer je een dunnere laag gips gebruikt dan voor raapwerk, spreek je van het pleisteren van je wanden. De gipslaag is dan tussen de 1 en 6 mm. Omdat er minder mortel nodig is, zijn de prijzen voor het stuken lager. Ook pleisterwerk kun je prima gebruiken als stukwerk voor je badkamer en/of kelder. Als je je plafonds wilt pleisteren, zul je in sommige gevallen gipsplaten moeten aanbrengen om een goede ondergrond te creëren.


Schuurwerk voor plafond

De stukadoor kan cirkelvormige of andere patronen in het stukwerk van je plafonds schuren, die een bijzonder effect geven en je kamers extra karakteristiek maken. Wanneer het licht verandert ziet je plafond er door de lichtinval en schaduw steeds anders uit. Je kan je plafond mits de ondergrond geschikt is ook laten (spack)spuiten, dit bespaart je heel wat kosten.


Sierpleister: spachtelputz, granol of barokpleister

Met sierpleister creëer je een structuur met reliëf op je wanden. Je hebt allerlei soorten sierpleister, de bekendste is spachtelputz. Met spachtelputz krijg je een grove, korrelige structuur, die geschikt is voor stukwerk binnen en buiten. Voor een vlakker resultaat kun je kiezen voor granol. Tussen deze twee soorten in heb je nog barokpleister. Hiermee krijg je een fijne structuur met een kleine korrel. Spachtelputz wordt echter het meest gebruikt. Sierpleister is beschikbaar in bijna elke kleur, daarmee kun je je muren een nog persoonlijkere effect geven.

Geef hier uw reactie